Kagan Coöperatief Leren
Eén van onze kernwoorden is het woord “coöperatief”. Hieronder leggen we uit waarom we op onze school gekozen hebben voor Kagan Coöperatief Leren als rode draad voor ons onderwijs.
Juf Dian is onze coach Kagan Coöperatief Leren en coacht het gehele team op Coöperatief Leren. Ze gaat regelmatig de klassen in om te observeren, houdt het team up-to-date, verzorgt bijscholing en zorgt voor inspiratie en lesideeën.
Door middel van coaching proberen wij Kagan Coöperatief Leren op onze school te borgen en te bewaken.
Wat is Kagan Coöperatief Leren?
Coöperatief Leren is ontwikkeld door dr. Spencer Kagan. Hij ontwikkelde een coöperatieve aanpak voor lesgeven en klassenmanagement waarbij het werken met structuren centraal staat.
Kinderen hebben grote behoefte aan praten, samenwerken en bewegen. Door het inzetten van coöperatieve structuren kom je tegemoet aan deze behoeftes. Centraal staat de interactie. Hierdoor wordt het leerproces versterkt en wordt er betrokkenheid gecreëerd.
Kagan Coöperatief Leren is een manier van werken die bij alle vakken kan worden toegepast.
De lesmethodes voor bijvoorbeeld rekenen, taal en lezen blijven uitgangspunt. Om lesdoelen te bereiken, kunnen er coöperatieve didactische structuren ingezet worden. Deze structuren moeten echter wel aan een 4-tal basisprincipes voldoen. We zeggen dan dat de gebruikte structuren “GIPS” moeten zijn. GIPS staat dan voor:
G=gelijke deelname. Dit betekent dat ieder kind inbreng heeft en actief participeert in het leerproces,
I = individuele aansprakelijkheid. Ieder teamlid is aanspreekbaar op het resultaat,
P= positieve wederzijdse afhankelijkheid, dat wil zeggen dat de leerlingen elkaar nodig hebben om de opdracht te kunnen volbrengen,
S= simultane actie. Er zijn meerdere kinderen tegelijk actief.
De didactische structuren die we gebruiken hebben namen als Tweepraat, Tweetal Coach, Mix & Koppel, Tafelrondje etc.
Doordat er op een actieve en interactieve manier wordt geleerd, kunnen lesdoelen op een fijne manier worden behaald.
Contact
Basisschool de Arenberg
Zandberg 70 • 4761 TW Zevenbergen
0168 370 589 • info.arenberg@dewaarden.nl